Co potrzeba:
- 6-8 filetów śledziowych typu matias,
- 4 ziemniaki,
- 1 puszka groszku,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- Majonez,
- Sól do smaku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
Wykonanie:
Śledzie moczymy w kilkakrotnie zmienianej zimnej wodzie, ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, jajka kroimy w większą kostkę i wszystko przekładamy do miski. Dodajemy śledzie pokrojone w kawałki o szerokości ok. 1,5 cm, groszek i dokładnie mieszamy. Dodajemy ok. 2 czubate łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, mieszamy. Próbujemy, czy mamy wystarczającą ilość majonezu. Solimy do smaku.
Smacznego :))
matiasy, ziemniaki, groszek, jajka, majonez,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1