Bardzo prosty torcik, który możecie zrobić z różnymi owocami
Co potrzeba:
- Biszkopt upieczony według TEGO przepisu,
- 500 g serka mascarpone,
- 3 szklanki śmietanki 30%,
- 500g świeżych truskawek,
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
Co potrzeba do nasączenia biszkoptu:
- 600 ml przegotowanej wody,
- Sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 2 równe części ostrym nożem. W garnku mieszamy składniki do nasączania. Spodnią część biszkopta kładziemy na duży talerz, nasączamy połową płynu i czekamy, aż dobrze wsiąknie. W międzyczasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem w wysokim naczyniu uważając, żeby nie zrobiło się masło. W drugim naczyniu rozpulchniamy ser łyżką lub mikserem, a następnie łączymy go z ubitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy część truskawek pokrojonych w ćwiartki, (resztę truskawek również pokrojonych zostawiamy do dekoracji) i ponownie delikatnie mieszamy. Na nasączony biszkopt wykładamy masę z truskawkami i równomiernie rozprowadzamy, na masę kładziemy drugą część biszkopta i nasączamy pozostałym płynem. Czekamy chwilę, aż wszystko wsiąknie, a następnie resztę masy rozprowadzamy na wierzchu i po bokach całego ciasta. Na wierzchu układamy pozostałą część truskawek.
Smacznego :))
truskawki, serek mascarpone, śmietanka 30%, sok z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1