Torcik z masą serowo-śmietanową

Torcik z masą serowo-śmietanową


Bardzo prosty torcik, który możecie zrobić z różnymi owocami


Co potrzeba:
    Biszkopt upieczony według TEGO przepisu,
                                                         
  • 500 g serka mascarpone,

  • 3 szklanki śmietanki 30%,

  • 500g świeżych truskawek,

  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru,

Co potrzeba do nasączenia biszkoptu:

  • 600 ml przegotowanej wody,

  • Sok z 1/2 cytryny,

  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na 2 równe części ostrym nożem. W garnku mieszamy składniki do nasączania. Spodnią część biszkopta kładziemy na duży talerz, nasączamy połową płynu i czekamy, aż dobrze wsiąknie. W międzyczasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem w wysokim naczyniu uważając, żeby nie zrobiło się masło. W drugim naczyniu rozpulchniamy ser łyżką lub mikserem, a następnie łączymy go z ubitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy część truskawek pokrojonych w ćwiartki, (resztę truskawek również pokrojonych zostawiamy do dekoracji) i ponownie delikatnie mieszamy. Na nasączony biszkopt wykładamy masę z truskawkami i równomiernie rozprowadzamy, na masę kładziemy drugą część biszkopta i nasączamy pozostałym płynem. Czekamy chwilę, aż wszystko wsiąknie, a następnie resztę masy rozprowadzamy na wierzchu i po bokach całego ciasta. Na wierzchu układamy pozostałą część truskawek.

Smacznego :))

truskawki, serek mascarpone, śmietanka 30%, sok z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1