Zwolennicy ciemnej czekolady będą nim zachwyceni
Co potrzeba na ciasto:
- 450 g ciemnej czekolady (70%),
- 225 g masła + 1 łyżka do wysmarowania blachy,
- 1 szklanka mleka 3,2 %,
- 7 dużych żółtek,
- 2 płaskie łyżki cukru
Co potrzeba na krem:
- 400 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki posiekanej bardzo drobno mięty,
- 1 łyżka cukru
Do ozdoby cukier puder i skórka pomarańczowa w syropie i cytrynowa w syropie
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Do drugiego rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną czekoladę i ogrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Nie dopuszczamy do zagotowania. Kiedy czekolada się rozpuści mieszankę przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę wystudzonego masła, dokładnie mieszamy. Dodajemy następną łyżkę i powtarzamy czynność, aż całe masło połączymy z czekoladą. Ubijamy żółtka z cukrem na delikatną masę, przekładamy do składników w misce, Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy 25 – 30 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, ale nie wyciągamy z tortownicy. Ciasto musi przestygnąć, a następnie wkładamy je z tortownicą do lodówki na kilka godzin. Dopiero tak schłodzone ciasto przekładamy delikatnie na talerz, posypujemy cukrem pudrem, a przed podaniem przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem i posiekaną miętą i ozdabiamy gotowe porcje ciasta.
Smacznego :))
mięta, śmietanka 30%, czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1