Ciasto mocno czekoladowe z miętową śmietanką

Ciasto mocno czekoladowe z miętową śmietanką


Zwolennicy ciemnej czekolady będą nim zachwyceni


Co potrzeba na ciasto:

  • 450 g ciemnej czekolady (70%),

  • 225 g masła + 1 łyżka do wysmarowania blachy,

  • 1 szklanka mleka 3,2 %,

  • 7 dużych żółtek,

  • 2 płaskie łyżki cukru

Co potrzeba na krem:

  • 400 ml śmietany 30%,

  • 3 łyżki posiekanej bardzo drobno mięty,

  • 1 łyżka cukru

Do ozdoby cukier puder i skórka pomarańczowa w syropie i cytrynowa w syropie

Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.  Do drugiego rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną czekoladę i ogrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Nie dopuszczamy do zagotowania. Kiedy czekolada się rozpuści mieszankę przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę wystudzonego masła, dokładnie mieszamy. Dodajemy następną łyżkę i powtarzamy czynność, aż całe masło połączymy z czekoladą. Ubijamy żółtka z cukrem na delikatną masę, przekładamy do składników w misce, Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy 24 cm wysmarowanej masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy 25 – 30 minut na funkcji góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika, ale nie wyciągamy z tortownicy. Ciasto musi przestygnąć, a następnie wkładamy je z tortownicą do lodówki na kilka godzin. Dopiero tak schłodzone ciasto przekładamy delikatnie na talerz, posypujemy cukrem pudrem, a przed podaniem przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem i posiekaną miętą i ozdabiamy gotowe porcje ciasta.

Smacznego :))

mięta, śmietanka 30%, czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1