Ciasto z tego przepisu wychodzi mało słodkie, z chrupiącą warstwą orzechową. Przepis na blachę
25 x 36
Co potrzeba:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka,
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 250 g masła,
- ½ szklanki cukru pudru,
- ½ szklanki cukru kryształu,
- 6 jaj,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 torebka budyniu śmietankowego,
- 1 słoik 0,33 l powideł śliwkowych,
- ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g płatków migdałowych,
- 1 czubata łyżka żurawiny suszonej,
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Wykonanie:
W misie do wyrabiania ciasta lub na stolnicy siekamy 3 szklanki mąki, cukier puder, masło, proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy kakao, zagniatamy, wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki na 30 minut. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę mąki, zagniatamy, wkładamy do woreczka i dajemy również do zamrażarki na 30 minut. Trzecią część wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy powidłami, posypujemy równomiernie żurawiną, płatkami migdałowymi, orzechami, skórką pomarańczową. Ciemne ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na tarce do miski, a następnie równomiernie wykładamy na rozwałkowane ciasto. Ubijamy pianę z białek i cukru kryształu, na koniec dodajemy budyń w proszku, mieszamy i przekładamy równomiernie na ciemną kakaową warstwę. Jasne ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy do miski i przesypujemy równomiernie na pianę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50 minut na funkcji góra-dół.
Smacznego :))
orzechy włoskie, żurawina, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, masło, kakao, budyń, powidła śliwkowe
Mmm... wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie tylko bez powideł bo wg mnie psuje to smak!
OdpowiedzUsuńsuper sprawa-moja mama robi podobny tylko że bez orzechów-to jest mój smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuń