Co potrzeba:
- 1 kg karkówki wieprzowej bez kości,
- 1 mała cukinia,
- 6 średnich cebul,
- 4 czubate łyżki keczupu ostrego,
- 1 szklanka piwa jasnego,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 5 łyżek oleju do smażenia,
- sól,
- papryka ostra mielona,
- czosnek granulowany,
- tymianek
Mięso kroimy na plastry o grubości 1,5 - 2 cm, obsypujemy dokładnie z każdej strony solą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, papryką. W szerokim garnku z powierzchnią teflonową lub ceramiczną rozgrzewamy olej, kładziemy plastry karkówki i obsmażamy po 1 minucie z każdej strony na dużym płomieniu. Wyłączamy płomień, mięso układamy w jedno miejsce na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, cukinię pokrojoną w drobne kawałki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, 1 płaską łyżeczkę soli, piwo, keczup, delikatnie mieszamy, na tym układamy obsmażone mięso. Garnek przykrywamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 1 godzinę na termoobiegu.
Smacznego :))
wieprzowina, karkówka, cukinia, piwo, cebula, keczup
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1