Karkówka wieprzowa z cukinią duszona w piwie

Karkówka wieprzowa z cukinią duszona w piwie



Co potrzeba:
  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości,

  • 1 mała cukinia,

  • 6 średnich cebul,

  • 4 czubate łyżki keczupu ostrego,

  • 1 szklanka piwa jasnego,

  • 6 ziarenek ziela angielskiego,

  • 2 liście laurowe,

  • 5 łyżek oleju do smażenia,

  • sól,

  • papryka ostra mielona,

  • czosnek granulowany,

  • tymianek
Wykonanie:

Mięso kroimy na plastry o grubości  1,5 - 2 cm, obsypujemy dokładnie z każdej strony solą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem, papryką. W szerokim garnku z powierzchnią teflonową lub ceramiczną rozgrzewamy olej, kładziemy plastry karkówki i obsmażamy po 1 minucie z każdej strony na dużym płomieniu. Wyłączamy płomień, mięso układamy w jedno miejsce na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, cukinię pokrojoną w drobne kawałki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, 1 płaską łyżeczkę soli, piwo, keczup, delikatnie mieszamy, na tym układamy obsmażone mięso. Garnek przykrywamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy 1 godzinę na termoobiegu.

Smacznego :))

wieprzowina, karkówka, cukinia, piwo, cebula, keczup

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1