Ser jogurtowy

Ser jogurtowy


Pyszny, delikatny, robiony własnoręcznie, zawsze pierwszej jakości


Co potrzeba:

Wykonanie:

Robimy większą ilość jogurtu naturalnego według TEGO przepisu. Garnek z powstałym jogurtem stawiamy na palniku na małym płomieniu i ogrzewamy, aż do momentu, kiedy zaczną pojawiać się drobne pęcherzyki powietrza. Delikatnie mieszamy po dnie garnka i ogrzewamy  ok. 20 minut nie dopuszczając do zagotowania na bardzo małym płomieniu. Powinny pojawiać się grudki, które w serze jogurtowym są dosyć drobne, dlatego jest on bardzo delikatny w smaku. Ser zostawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie przelewamy na sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą lub pieluchą tetrową i pozostawiamy do odsączenia. Kiedy większość serwatki się przesączy, przewiązujemy pieluchę lub gazę sznureczkiem na kształt sakiewki i wieszamy nad garnkiem lub zlewem np. na uchwycie wiszącej szafki najlepiej na noc. Rano delikatnie przekładamy gotowy ser na talerz.

Smacznego :))

mleko, jogurt

4 komentarze:

  1. Fajny, prosty przepis :) do wypróbownia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste przepisy zawsze najbardziej cieszą...

    OdpowiedzUsuń
  3. a serwatki nie wylewajcie bo można z niej zrobić serek dodając do gorącej mleka z butelki i też podgrzewać zostawić do ostudzenia i na sito z gazą.Ostatnio robiłam z serwatki kajmak.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj dziewczyno, przyszlam z pracy i studiuje twoje przepisy. Ten jest totalna petarda. Oj w piatek bede rozpoczynac produkcje.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1