Pyszny, delikatny, robiony własnoręcznie, zawsze pierwszej jakości
Co potrzeba:
- 1 l mleka ( może być UHT z kartonu),
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
Wykonanie:
Robimy większą ilość jogurtu naturalnego według TEGO przepisu. Garnek z powstałym jogurtem stawiamy na palniku na małym płomieniu i ogrzewamy, aż do momentu, kiedy zaczną pojawiać się drobne pęcherzyki powietrza. Delikatnie mieszamy po dnie garnka i ogrzewamy ok. 20 minut nie dopuszczając do zagotowania na bardzo małym płomieniu. Powinny pojawiać się grudki, które w serze jogurtowym są dosyć drobne, dlatego jest on bardzo delikatny w smaku. Ser zostawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie przelewamy na sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą lub pieluchą tetrową i pozostawiamy do odsączenia. Kiedy większość serwatki się przesączy, przewiązujemy pieluchę lub gazę sznureczkiem na kształt sakiewki i wieszamy nad garnkiem lub zlewem np. na uchwycie wiszącej szafki najlepiej na noc. Rano delikatnie przekładamy gotowy ser na talerz.
Smacznego :))
mleko, jogurt
Fajny, prosty przepis :) do wypróbownia :)
OdpowiedzUsuńProste przepisy zawsze najbardziej cieszą...
OdpowiedzUsuńa serwatki nie wylewajcie bo można z niej zrobić serek dodając do gorącej mleka z butelki i też podgrzewać zostawić do ostudzenia i na sito z gazą.Ostatnio robiłam z serwatki kajmak.
OdpowiedzUsuńoj dziewczyno, przyszlam z pracy i studiuje twoje przepisy. Ten jest totalna petarda. Oj w piatek bede rozpoczynac produkcje.
OdpowiedzUsuń