Schab dojrzewający, najlepsza domowa wędlina

 

Schab dojrzewający, najlepsza domowa wędlina
Taki schab to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin dojrzewających
Co potrzeba:
  • 1 kg chudego schabu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego,
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Wykonanie:
Schab myjemy, wykrawamy nadmiar tłuszczu, pozbywamy się skóry, suszymy papierowym ręcznikiem, układamy w misce i obtaczamy dokładnie z każdej strony w cukrze. Razem z miską wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Schab będzie puszczał płyn, który co kilka godzin musicie odlewać. Po tym czasie mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.  Miskę myjemy, wycieramy, układamy w niej schab i obtaczamy go dokładnie w soli, wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin. Woda nie powinna się już pokazywać, ale gdyby tak się stało, należy ją odlać. Wyjmujemy mięso, płuczemy z soli, osuszamy papierowym ręcznikiem . W miseczce mieszamy tymianek, paprykę, majeranek i wyciśnięty przez praskę czosnek, nacieramy i okładamy mięso dokładnie całą mieszanką, wkładamy na 24 godziny do lodówki, a następnie wkładamy je do czystej podkolanówki rajstopowej lub do kawałka pończochy zawiązanej na końcu na supełek. Musicie to robić delikatnie, żeby nie zetrzeć przypraw. Tak przygotowany schab wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu na  5 dni (ja wieszam na uchwycie szafki wiszącej). Po tym czasie schab jest gotowy do jedzenia. Jeśli obawiacie się, że może być za mało podsuszony, możecie uchylić podkolanówkę i odkroić kawałek schabu, a w razie czego potrzymać jeszcze kilka dni. Gotowy schab wyciągamy z podkolanówki. Taki schab może być przechowywany w lodówce nawet do 2-3 tygodni.

Smacznego :))

schab, wędlina domowa, wieprzowina, schab długodojrzewający, schab z pończochy


tiene que estar muy bueno pero es entretenido
buonissimo, ricetta interessante
Uwielbiam takie domowe wędliny :)
Taka wędlina długo dojrzewająca to moje kolejne wyzwanie kulinarne :) Bardzo jestem ciekawa efektu końcowego...
5.   Malgosia 12 stycznia 2015 13:12 
         Zrobilam :D wlasnie powiesilam na piec dni.Mysle ze wyjdzie pyszny. 
       OdpowiedzUsuń
 Wygląda przepysznie już od dłuższego czasu czaję się na taką wędlinę i chyba skorzystam z tego przepisu

       Pychotka :-)
 8.   Alicja 27 marca 2017 15:19
     mogę potwierdzić robiłam dwa razy raz obsypałam czosnkiem niedźwiedzim a drugi raz papryką czerwoną w proszku. Schab jest pyszny ,warto zrobić.Polecam
9.    ana 27 marca 2017 16:19
robie od lat z podobnego przepisu. rewelacyjny! Polecam!
10.  Yvonne 27 marca 2017 19:02
Czy mozna to samo zrobic z innym miesem np.wolowina?
11.  osnowa 28 marca 2017 10:49
Zrobiłam jakiś czas temu dokładnie z takiego samego przepisu. Wyszedł doskonale, fantastyczny. Wisiał dłużej a następnie był przechowywany w lodówce też trochę. Walory smakowe zachowane był tylko bardziej twardy ale nikomu nie przeszkadzało, znajoma tak zrobiła polędwiczkę i też chwaliła smak.
12.  Tomacik 9 kwietnia 2017 02:48
Można jak najbardziej
Przy wołowinie,radzę dodać do soli, nieco soli do peklowania, a do przypraw czosnek niedźwiedzi i trochę cząbru.

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1