Szynka wieprzowa w sosie cebulowym

Szynka wieprzowa w sosie cebulowym



Co potrzeba:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości,

  • 5 dużych cebul,

  • 5 łyżek pikantnego keczupu,

  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,

  • 2 liście laurowe,

  • 5 szt. ziela angielskiego,

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,

  • 2 płaskie łyżeczki soli,

  • 7 łyżek oleju,

  • 1/3 kostki margaryny

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy na 2-3 pasy wzdłuż włókien, a następnie każdy pas kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Układamy na dużej, wysokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na dużym płomieniu z jednej strony, na wierzch posypujemy 1 płaską łyżeczką soli. Kiedy obsmażana strona będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Mięso w trakcie smażenia będzie wypuszczać dużo płynu. Po obsmażeniu mięsa wyłączamy płomień. Dodajemy margarynę, cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżeczkę soli, pieprz, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 40 minut, na termoobieg. Po tym czasie dodajemy keczup, czosnek granulowany, dokładnie mieszamy, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut.

Smacznego :))

szynka wieprzowa, cebula, keczup, wieprzowina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1