Co potrzeba:
- 1 kg szynki wieprzowej bez kości,
- 5 dużych cebul,
- 5 łyżek pikantnego keczupu,
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- 2 liście laurowe,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 7 łyżek oleju,
- 1/3 kostki margaryny
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na 2-3 pasy wzdłuż włókien, a następnie każdy pas kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry. Układamy na dużej, wysokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na dużym płomieniu z jednej strony, na wierzch posypujemy 1 płaską łyżeczką soli. Kiedy obsmażana strona będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Mięso w trakcie smażenia będzie wypuszczać dużo płynu. Po obsmażeniu mięsa wyłączamy płomień. Dodajemy margarynę, cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki, ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżeczkę soli, pieprz, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 40 minut, na termoobieg. Po tym czasie dodajemy keczup, czosnek granulowany, dokładnie mieszamy, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smacznego :))
szynka wieprzowa, cebula, keczup, wieprzowina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1