Pachnące ziołami bułeczki możecie mieć na kolację lub śniadanie, musicie je tylko upiec.
Co potrzeba:
- 550 g mąki pszennej typ 650,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 i ¼ szklanki mleka,
- 4 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1 pełna łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka nie czubata cukru,
- 2 łyżki oleju
Co potrzeba do posmarowania bułek:
- 1 jajko
Wykonanie:
Do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko, 2 łyżki z mąki wcześniej odmierzonej, mieszamy, przykrywamy, zostawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie ręką 3-4 minuty. Ciasto będzie się lepiło i trochę ciężko będzie się je wyrabiało, ale co jakiś czas możecie rękę posypać mąką. Miskę przykrywamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany obficie mąką, formujemy gruby wałek o szerokości 10 cm. Tniemy go na 8 równych kawałków, każdy kawałek delikatnie rozklepujemy tak, żeby powstał prostokąt. Każdy prostokąt skręcamy jeden raz tak, jakbyśmy zawijali cukierka w papierek i układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Przed końcem czasu włączamy piekarnik na 200°C. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem pomijając skręcony ślad przez środek bułki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C, pieczemy 15 minut na funkcji góra-dół. Upieczone bułki przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1