Co potrzeba:
- 1,5 kg główki białej kapusty,
- 3 średnie marchewki,
Co potrzeba na zalewę:
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- 1 szklanka octu,
- 2 łyżki nie czubate soli
Wykonanie:
Kapustę i marchewkę szatkujemy na szatkownicy lub kroimy bardzo cieniutko, przekładamy do większej miski. Składniki na zalewę dajemy do większego garnka, zagotowujemy, mieszamy. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty, delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Odstawiamy na 24 godziny bez przykrycia, co jakiś czas dziubiemy kapustę drewnianą łyżką. Po tym czasie kapusta jest gotowa do jedzenia. Zalewy w misce będzie bardzo dużo, więc musicie wykładać kapustę delikatnie ją odsączając. W pierwszych godzinach kwaszenia nie będziecie zadowoleni ze smaku, ale nie przejmujcie się tym. Po dobie ukwaszona kapusta jest tak smaczna, że będziecie ją jeść, jeść i jeść.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1