- 8 plastrów łopatki wołowej,
- 2 ogórki kiszone,
- 6 średnich cebul,
- 6 łyżek oleju do smażenia,
- 8 łyżeczek musztardy francuskiej,
- pieprz mielony,
- sól,
- mąka pszenna
Mięso myjemy, osączamy z wody, rozbijamy na desce przez worek
foliowy na cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w ćwiartki.
Każdy plaster smarujemy łyżką musztardy, pieprzymy obficie pieprzem mielonym. Bliżej
brzegu układamy ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebuli, zawijamy ciasno w
roladkę, obtaczamy w mące. Dla pewności, że roladki się nie rozkleją w trakcie
smażenia, każdą spinamy wykałaczką lub szpilką do mięsa. Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej, układamy
roladki, obsmażamy z każdej strony aż do silnego zrumienienia. Dolewamy 2
szklanki ciepłej wody, przykrywamy, dusimy na małym płomieniu ok. 1 i ½
godziny.
Smacznego :))
wołowina, musztarda, ogórki kiszone, cebula, łopatka wołowa
Pychota, ;-D
OdpowiedzUsuńWiem :D
OdpowiedzUsuń