Zrazy wołowe (roladki wołowe)

Zrazy wołowe (roladki wołowe)


Co potrzeba:
  • 8 plastrów łopatki wołowej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 6 średnich cebul,
  • 6 łyżek oleju do smażenia,
  • 8 łyżeczek musztardy francuskiej,
  • pieprz mielony,
  • sól,
  • mąka pszenna
Wykonanie:

Mięso myjemy, osączamy z wody, rozbijamy na desce przez worek foliowy na cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w ćwiartki. Każdy plaster smarujemy łyżką musztardy, pieprzymy obficie pieprzem mielonym. Bliżej brzegu układamy ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebuli, zawijamy ciasno w roladkę, obtaczamy w mące. Dla pewności, że roladki się nie rozkleją w trakcie smażenia, każdą spinamy wykałaczką lub szpilką do mięsa. Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej, układamy roladki, obsmażamy z każdej strony aż do silnego zrumienienia. Dolewamy 2 szklanki ciepłej wody, przykrywamy, dusimy na małym płomieniu ok. 1 i ½ godziny.

Smacznego :))

wołowina, musztarda, ogórki kiszone, cebula, łopatka wołowa

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1