Ciasto rabarbarowe z bezą i płatkami migdałowymi

Ciasto rabarbarowe z bezą i płatkami migdałowymi


Doskonałe, puszyste ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruchą bezą pieczoną z płatkami migdałowymi. Przepis na blachę o wymiarach 25 x 36



Co potrzeba na ciasto:
 
  • 1 i 1/2 kg rabarbaru,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 jajka całe,
  • 4 żółtka
  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  Co potrzeba na bezę: 
  • 200 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 białka jaj
Wykonanie: 

Rabarbar myjemy, zostawiamy do wyschnięcia, kroimy bez obierania na 2 cm kawałki, przekładamy do miski. Roztapiamy masło, zostawiamy do wystudzenia. W misce miksujemy cukier razem z esencją waniliową, z całymi jajkami i 4 żółtkami, aż do powstania gęstej, ubitej masy. Wlewamy chłodne masło, ubijamy chwilkę, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia produktów (3-4 minuty). Nastawiamy piekarnik na 180 °C na termoobieg. Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie. Masa jest dość gęsta. Na wierzch wykładamy rabarbar. Nie musicie go układać w szczególny sposób, ważne, żeby był wyłożony w każdym miejscu w takiej samej ilości. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut na termoobiegu. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę. Ubijamy 4 białka pozostałe po żółtkach na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej, aż cukier się całkiem rozetrze a piana zrobi się gęsta i błyszcząca. Dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny i płatki migdałowe, delikatnie mieszamy na najniższych obrotach. Pianę wykładamy równomiernie na gorące, podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 minut na termoobiegu w takiej samej temperaturze. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy nieznacznie drzwiczki, zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Beza na cieście powinna być krucha i koloru złotego.

Smacznego :))
rabarbar, beza

4 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1