Doskonałe, puszyste ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruchą bezą pieczoną
z płatkami migdałowymi. Przepis na blachę o
wymiarach 25 x 36
Co potrzeba na ciasto:
- 1 i 1/2 kg rabarbaru,
- 200 g masła,
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 jajka całe,
- 4 żółtka
- 250 g mąki pszennej tortowej typ
450,
- 100 g skrobi ziemniaczanej,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Co potrzeba na bezę:
- 200 g cukru
- 100 g płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 białka jaj
Wykonanie:
Rabarbar myjemy,
zostawiamy do wyschnięcia, kroimy bez obierania na 2 cm kawałki, przekładamy do
miski. Roztapiamy masło, zostawiamy do wystudzenia. W misce miksujemy cukier
razem z esencją waniliową, z całymi jajkami i 4 żółtkami, aż do powstania
gęstej, ubitej masy. Wlewamy chłodne masło, ubijamy chwilkę, dodajemy obie mąki
i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia produktów (3-4
minuty). Nastawiamy piekarnik na 180 °C na termoobieg. Wykładamy ciasto na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie. Masa jest
dość gęsta. Na wierzch wykładamy rabarbar. Nie musicie go układać w szczególny
sposób, ważne, żeby był wyłożony w każdym miejscu w takiej samej ilości. Blachę
wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut na termoobiegu. Ok. 10
minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę. Ubijamy 4 białka pozostałe po
żółtkach na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy dalej, aż cukier się całkiem
rozetrze a piana zrobi się gęsta i błyszcząca. Dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny
i płatki migdałowe, delikatnie mieszamy na najniższych obrotach. Pianę
wykładamy równomiernie na gorące, podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 minut
na termoobiegu w takiej samej temperaturze. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy nieznacznie
drzwiczki, zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Beza na cieście
powinna być krucha i koloru złotego.
Smacznego :))
rabarbar, beza
bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, uwielbiam słodkości z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja :D
OdpowiedzUsuń