- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 średnie jabłka (nie za słodkie),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej typ 450,
Łopatkę myjemy, osączamy z wody, kroimy na większe kawałki,
przekładamy na rozgrzany na wysokiej patelni olej, dodajemy liść laurowy, ziele
angielskie, smażymy na dużym płomieniu, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania powstającego płynu. Kiedy zobaczycie, że płyn odparował i został tylko
tłuszcz, dodajemy jabłka obrane i pokrojone na drobne kawałki. Smażymy 3 minuty
cały czas mieszając. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, smażymy 1
minutę. Dolewamy 3 szklanki wody, dodajemy pieprz, tymianek, paprykę, mieszamy,
przykrywamy pokrywką, dusimy 1 godzinę na bardzo małym płomieniu. Po tym czasie
mąkę rozrabiamy z 1 szklanką wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy, doprowadzamy
do zagotowania, gotujemy 1 minutę. W razie konieczności doprawiamy solą i
pieprzem. Sos powinien być bardzo gęsty.
Smacznego :))
Łopatka wieprzowa, wieprzowina,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1