To jest z pewnością mój chleb numer 1, niesamowicie prosty w
wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na
proszku do pieczenia, więc wkłada się go do piekarnika natychmiast po
wyrobieniu, bez czekania, aż wyrośnie. Od chwili, kiedy go zaczęłam piec, nie
mam problemu z nadmiarem samych białek pozostających po wykorzystanych
żółtkach, a uwierzcie mi, jest ich zawsze sporo. Można wykorzystać białka mrożone, które wcześniej musicie rozmrozić. Dodatek białego sera powoduje,
że chleb jest wilgotny i świeży dłuższy czas. Ten chleb pasuje do
wszystkich dodatków, tych na słodko i tych wytrawnych, doskonale smakuje z
samym masłem. Przepis jest na keksówkę. Moja jest o wymiarach mierzonych od
góry 14 x 32 cm, jest ona nieco szersza i niższa niż tradycyjna, ale nie ma to znaczenia, ponieważ w tradycyjnej piecze się tak samo.
Co potrzeba:
- 300 g białego sera tłustego w kostce,
- 130 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 8 białek jaj (L) Mogą być rozmrożone
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g siemienia lnianego,
- 30 g pestek z dyni (łuskanych),
- 20 g pestek słonecznika (łuskanych),
- 15 g ziaren sezamu
Wykonanie:
Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy drewnianą
łyżką rozkruszając najpierw biały ser lub mikserem za pomocą haka do dokładnego
połączenia. Wyrabiamy dość krótko. Ciasto będzie zwarte, trochę lepiące i ciągnące. Przekładamy je do keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 1 godzinę na funkcji góra – dół.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, razem z papierem przekładamy na złożoną
ściereczkę. W ten sposób chleb przestygnie a skraplająca się para wsiąknie w
ścierkę. Zaraz po wyjęciu chleba skórka będzie twarda jednak po chwili zrobi
się delikatna. Wystudzony zawijamy w papier do pieczenia i ściereczkę. Trzymany w ten sposób zachowa długo świeżość.
Smacznego :))
biały ser, proszek do pieczenia, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, białka jaj
Wygląda przepysznie ;-D
OdpowiedzUsuńSmakuje równie pysznie, jak wygląda :D
Usuń