Babeczki są doskonałą przekąską na każdej imprezie, można je
zabrać ze sobą do pracy, na piknik i grilla. Wyśmienite do czerwonego
barszczyku. Przepis wystarcza na ok. 16 szt.
Co potrzeba:
- 1 duża mięsista czerwona papryka,
- 1 opakowanie sera feta (200 g),
- 400 g maki tortowej typ 450,
- 125 g masła,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
Wykonanie:
Papryką do tych babeczek będzie nam potrzebna bez skóry,
więc musimy ją upiec. W tym celu umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym i
wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 200°C, pieczemy na termoobiegu 20 minut. Skórka
papryki zacznie lekko czernieć i taka ma być. Wyjmujemy naczynie
z piekarnika, przykrywamy ściereczką, aż do chwili, kiedy papryka wystygnie. W
ten sposób będzie nam łatwo ściągnąć skórkę. Ściągamy skórę, kroimy paprykę w
dość drobną kostkę. Dodajemy do niej fetę pokrojoną również drobno. Masło roztapiamy i
zostawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy jajka, mleko, wystudzone masło,
mieszamy rózgą do połączenia się składników. Dodajemy mąkę, proszek do
pieczenia, przyprawy, mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia się
składników, dodajemy paprykę z fetą, delikatnie mieszamy, żeby równomiernie
zmieszały się z resztą ciasta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi
foremkami, każdą wypełniamy ciastem prawie pod brzeg papierowej foremki, nieco wygładzamy wierzch. Ciasto
jest dość gęste i lepiące, więc musicie sobie pomagać dwiema łyżeczkami. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 35 – 40 minut na funkcji
góra-dół do złotego koloru i suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z blachy na
talerz, zostawiamy w papierowych foremkach do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :))
ser feta, masło, mleko, papryka, papryka wędzona, jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1