Pierś kurczaka smażona w sosie śmietanowo-porowym z ziołami


Pierś kurczaka smażona w sosie śmietanowo-porowym z ziołami
Piersi z kurczaka są świetnym mięsem, które można zrobić na różne sposoby. Za każdym razem wychodzi pyszna potrawa, chociaż o innym smaku. Sos śmietanowo-porowy pasuje do niej doskonale 


Co potrzeba:
  • 800 g piersi z kurczaka,
  • 500 g pora,
  • 400 g śmietanki słodkiej 30%,
  • Olej do smażenia,
  • sól

Co potrzeba na marynatę:
  • 8 łyżek oleju,
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 pełna łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu,
  • 1 pełna łyżeczka oregano,
  • 1 pełna łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 pełna łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Składniki na marynatę dajemy do większej miski, mieszamy. Piersi myjemy, odsączamy z wody, kroimy w plastry o grubości 0.5 cm, wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W między czasie kroimy por w plasterki razem z zieloną częścią, oczywiście bez wierzchnich, twardych liści. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy połowę mięsa razem z połową marynaty, smażymy na średnim płomieniu z dwóch stron, tak, żeby się nie spiekła, ale pozostała krucha. Usmażoną przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, wykładamy drugą część mięsa wraz z marynatą, smażymy podobnie jak pierwszą część mięsa. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnię dajemy 4 łyżki oleju, przekładamy pokrojony por, dodajemy szczyptę soli, smażymy ok. 5 minut na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy, przekładamy z powrotem mięso, delikatnie mieszamy. Smażymy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nie przypalić sosu.

Smacznego :))

pierś, piersi, por, śmietanka 30%,czosnek niedźwiedzi, bazylia, oregano, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1