Piersi z kurczaka są świetnym mięsem, które można zrobić na różne sposoby. Za każdym razem wychodzi pyszna potrawa, chociaż o innym smaku. Sos śmietanowo-porowy pasuje do niej doskonale
Co potrzeba:
- 800 g piersi z kurczaka,
- 500 g pora,
- 400 g śmietanki słodkiej 30%,
- Olej do smażenia,
- sól
Co potrzeba na marynatę:
- 8 łyżek oleju,
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 pełna łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 1 pełna łyżeczka oregano,
- 1 pełna łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
- 1 pełna łyżeczka bazylii
Wykonanie:
Składniki na marynatę dajemy do większej miski, mieszamy.
Piersi myjemy, odsączamy z wody, kroimy w plastry o grubości 0.5 cm, wkładamy
do marynaty, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W między
czasie kroimy por w plasterki razem z zieloną częścią, oczywiście bez
wierzchnich, twardych liści. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju,
przekładamy połowę mięsa razem z połową marynaty, smażymy na średnim płomieniu
z dwóch stron, tak, żeby się nie spiekła, ale pozostała krucha. Usmażoną
przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju,
wykładamy drugą część mięsa wraz z marynatą, smażymy podobnie jak pierwszą
część mięsa. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnię dajemy 4 łyżki oleju,
przekładamy pokrojony por, dodajemy szczyptę soli, smażymy ok. 5 minut na
średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Po tym czasie
wlewamy śmietankę, mieszamy, przekładamy z powrotem mięso, delikatnie mieszamy.
Smażymy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nie przypalić sosu.
Smacznego :))
pierś, piersi, por, śmietanka 30%,czosnek niedźwiedzi, bazylia, oregano,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1