Ciasto kokosowo-maślane


Ciasto kokosowo-maślane

Ciasto nie wychodzi wysokie, wręcz niskie, ponieważ nie zawiera proszku do pieczenia. Jednak smak jego jest rewelacyjny, mocno kokosowy i słodki. Spód wychodzi kruchy, natomiast reszta jest miękka z delikatną skorupką. Wielbiciele kokosu będą zachwyceni. Składniki są na blachę do tarty o średnicy 30 cm.

Co potrzeba na spód:
  • 200 g biszkoptów okrągłych,
  • 100 g masła miękkiego

Co potrzeba na masę:
  • 100 g wiórek kokosowych,
  • 200 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 Wykonanie:
Masło na masę (200 g) roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Robimy spód: Biszkopty mielimy w blenderze, przesypujemy do miski, dajemy miękkie masło (100 g), mieszamy łyżką dokładnie, aż składniki utworzą mokrą masę, którą wykładamy spód blachy do tarty. Dokładnie uklepujemy podnosząc nieco boki. Robimy masę: Do miski dajemy jajka i cukier, ucieramy na pianę, dodajemy wystudzone masło, ocet, ekstrat waniliowy i wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia się składników, wykładamy na spód z biszkoptów i masła. Masę rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 1 godzinę na funkcji góra-dół do suchego patyczka. Gdyby góra zaczęła robić się bardzo przypieczona, kładziemy na wierzch folię aluminiową. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :))
wiórki kokosowe, biszkopty, masło, kokos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1