Ciasto nie wychodzi wysokie, wręcz niskie, ponieważ nie
zawiera proszku do pieczenia. Jednak smak jego jest rewelacyjny, mocno
kokosowy i słodki. Spód wychodzi kruchy, natomiast reszta jest miękka z delikatną skorupką. Wielbiciele kokosu będą zachwyceni. Składniki są na blachę
do tarty o średnicy 30 cm.
Co potrzeba na spód:
- 200 g biszkoptów okrągłych,
- 100 g masła miękkiego
Co potrzeba na masę:
- 100 g wiórek kokosowych,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło na masę (200 g) roztapiamy i
zostawiamy do wystudzenia. Robimy spód: Biszkopty mielimy w blenderze, przesypujemy do
miski, dajemy miękkie masło (100 g), mieszamy łyżką dokładnie, aż składniki
utworzą mokrą masę, którą wykładamy spód blachy do tarty. Dokładnie uklepujemy
podnosząc nieco boki. Robimy masę: Do miski dajemy jajka i cukier, ucieramy na pianę,
dodajemy wystudzone masło, ocet, ekstrat waniliowy i wiórki kokosowe, mieszamy
do połączenia się składników, wykładamy na spód z biszkoptów i masła. Masę rozprowadzamy równomiernie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do
170°C, pieczemy 1 godzinę na funkcji góra-dół do suchego patyczka. Gdyby góra
zaczęła robić się bardzo przypieczona, kładziemy na wierzch folię aluminiową.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :))
wiórki kokosowe, biszkopty, masło, kokos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1