Paszteciki to doskonała przekąska, która najlepiej smakuje podana z filiżanką czerwonego barszczu do picia. Delikatne drożdżowe ciasto z aromatycznym farszem powoduje, że każdy chętnie po nie sięga. Przepis wystarczy na 48 sztuk
Co potrzeba na ciasto:
- 500 g maki tortowej typ 450,
- 20 g drożdży świeżych,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 100 g masła,
Co potrzeba na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 500 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na paszteciki:
Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka
roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy 2 łyżki mąki, cukier,
pokruszone drożdże i ciepłe mleko. Mieszamy do połączenia się składników,
przykrywamy miskę ściereczką. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie z roztrzepanych
jajek odkładamy 2 łyżeczki do
posmarowania pasztecików, a resztę dajemy do miski z rozczynem, dodajemy letnie
masło, sól, mąkę, wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Powinno być delikatne i nie
powinno lepić się do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy, zostawiamy w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie robimy farsz:
Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą,
zagotowujemy, odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy drobno,
smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Podsmażamy,
dodajemy wystudzoną kapustę pokrojoną drobno, smażymy, aż kapusta będzie
miękka, w razie konieczności podlewamy nieco wody. Na koniec doprawiamy solą i
pieprzem. Zostawiamy do wystudzenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części, z każdej robimy wałek,
który rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Na środek wzdłuż prostokąta dajemy
farsz z kapusty, przykrywamy jednym długim bokiem ciasta, na niego nakładamy drugi
bok, lekko dociskamy. Za pomocą ostrego noża kroimy na 12 kawałków. Tak samo
postępujemy z resztą ciasta. Paszteciki układamy łączeniem do spodu na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Górę smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego
piekarnika do 190°C, pieczemy 20 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru.
Upieczone wyjmujemy z piekarnika.
Smacznego :))
drożdże, kapusta kiszona, pieczarki, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1