Czasami warto urozmaicić jedzenie mięsem z królika. Jest dość delikatne i bardzo proste do pieczenia.
Co potrzeba:
- 1 królik o wadze 1,3 kg- 1,4 kg,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 ząbki czosnku,
Co potrzeba do natarcia królika:
- Sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
- oregano,
- ostra papryka
Wykonanie:
Królika obsypujemy przyprawami z każdej strony, delikatnie
wcieramy, zostawiamy na 1 godzinę w lodówce. Do wysokiej patelni nadającej się do pieczenia w
piekarniku dajemy olej, na dnie rozkładamy gałązki rozmarynu, zgnieciony
czosnek w skorupkach, na to układamy królika, przykrywamy szczelną pokrywką.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy 45 minut na termoobiegu,
po tym czasie odwracamy królika, pieczemy 15 minut, a następnie jeszcze raz
odwracamy, pieczemy kolejne 15 minut.
Smacznego :))
rozmaryn, czosnek,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1