Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany na herbatnikach
Bardzo szybkie i bardzo smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Szczególnie polecam tym, którzy nie mają piekarnika. Przepis na blachę 25 x 36

Co potrzeba na ciasto:
  • 1000 g sera waniliowego z wiaderka,
  • 200 g masła,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g),
  • ok. 350 g herbatników Petit Beurre

Co potrzeba na polewę: 
  •  8 łyżek mleka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 łyżki masła

 Co potrzeba do dekoracji: 
  •    Wiórki kokosowe

 Wykonanie:

W większym rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści i powstanie emulsja. Wyłączamy płomień. Dodajemy ser i jajka, dokładnie mieszamy. W dużym kubku rozprowadzamy budyń w mleku, dodajemy do sera. Włączamy średni płomień i mieszając doprowadzamy do zagotowania się i zgęstnienia masy. W trakcie gotowania porobią się grudki, ale nie przejmujcie się tym. Te większe rozcierajcie zaraz po wyłączeniu płomienia, te mniejsze nie mają większego znaczenia na jakość masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników, na nią wylewamy połowę gorącej masy serowej, rozprowadzamy równomiernie. Układamy drugą warstwę herbatników, wylewamy resztę masy serowej, rozprowadzamy równomiernie, a na niej układamy trzecią warstwę herbatników. Składniki na polewę dajemy do mniejszego rondelka, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając. Zmniejszamy płomień, gotujemy "do nitki" cały czas mieszając. Gotową gorącą polewę wylewamy na środek ciasta i za pomocą płaskiej szpatułki lub szerokiego noża rozprowadzamy równomiernie po całym cieście a następnie od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Czekamy, aż ciasto ostygnie a następnie wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.  Herbatniki zmiękną, a ciasto stanie się bardzo delikatne. Kroimy nożem moczonym w wodzie.

Smacznego :))

herbatniki, ser, sernik, czekolada, wiórki kokosowe, mleko, budyń, masło, kakao

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1