Bardzo szybkie
i bardzo smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Szczególnie polecam tym,
którzy nie mają piekarnika. Przepis na
blachę 25 x 36
Co potrzeba na ciasto:
- 1000 g sera waniliowego z wiaderka,
- 200 g masła,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (40 g),
- ok. 350 g herbatników Petit Beurre
Co potrzeba na polewę:
- 8 łyżek mleka,
- 8 łyżek cukru,
- 4 łyżki ciemnego kakao,
- 2 łyżki masła
- Wiórki kokosowe
W większym
rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści i
powstanie emulsja. Wyłączamy płomień. Dodajemy ser i jajka, dokładnie mieszamy.
W dużym kubku rozprowadzamy budyń w mleku, dodajemy do sera. Włączamy średni
płomień i mieszając doprowadzamy do zagotowania się i zgęstnienia masy. W
trakcie gotowania porobią się grudki, ale nie przejmujcie się tym. Te większe
rozcierajcie zaraz po wyłączeniu płomienia, te mniejsze nie mają większego
znaczenia na jakość masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy
pierwszą warstwę herbatników, na nią wylewamy połowę gorącej masy serowej,
rozprowadzamy równomiernie. Układamy drugą warstwę herbatników, wylewamy resztę
masy serowej, rozprowadzamy równomiernie, a na niej układamy trzecią warstwę
herbatników. Składniki na polewę
dajemy do mniejszego rondelka, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania cały czas
mieszając. Zmniejszamy płomień, gotujemy "do nitki" cały czas mieszając. Gotową
gorącą polewę wylewamy na środek ciasta i za pomocą płaskiej szpatułki lub
szerokiego noża rozprowadzamy równomiernie po całym cieście a następnie od razu
posypujemy wiórkami kokosowymi. Czekamy, aż ciasto ostygnie a następnie wkładamy do lodówki do stężenia na kilka
godzin. Herbatniki zmiękną, a ciasto stanie się bardzo delikatne. Kroimy nożem moczonym w wodzie.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1