Rewelacyjna, puszysta i pyszna, do której możecie wykorzystać resztki z
lodówki. Robi się ją bardzo szybko, nie trzeba jej piec w piekarniku i nie
musi mieć idealnego kształtu. Przepis wystarcza na 2 pizzę na patelnię o
średnicy 28 cm
Co potrzeba:
- 25 g drożdży świeżych,
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- Dodatki na pizzę: cebula, papryka, ser żółty, mozzarella, ser pleśniowy, wędlina i tym podobne w zależności od upodobań
- Sos do pizzy według tego przepisu
Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, kruszymy drożdże, mieszamy do
rozpuszczenia się drożdży, zostawiamy na 3-4 minuty. Dodajemy mąkę, sól i olej,
mieszamy drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników a następnie
zagniatamy ciasto ręką do momentu, kiedy będzie miękkie i dość elastyczne, nie
powinno się bardzo kleić do rąk. Jeśli się klei, dosypce odrobinę mąki. Ciasto możecie wyrobić robotem, jeśli posiadacie. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy
ścierką, zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie przygotujcie
składniki, które chcecie dać na pizzę. Gotowe ciasto wyrabiamy przez chwilę
umoczonymi rękami w mące, dzielimy je na 2 części, każdą część przekładamy na osobną
patelnię. Jeśli nie macie dwóch patelni musicie piec po kolei na jednej.
Przełożone ciasto rozpłaszczamy rękami do momentu, aż przykryjecie nim całe dno
patelni. Patelnię przykrywamy pokrywką, smażymy na małym płomieniu ok. 3-4
minuty. Sprawdzamy spód, jeśli jest delikatnie zarumieniony, odwracamy pizzę na
drugą stronę, wyłączamy płomień i szybko smarujemy ciasto sosem do pizzy i układamy
wszystkie dodatki. Przykrywamy pokrywką, włączamy płomień z powrotem i smażymy ok.
5-7 minut do momentu, aż ser się roztopi i spód będzie delikatnie rumiany. Gotową
przekładamy na talerz. Pamiętajcie, żeby nie kroić pizzy na patelni, bo ją
zniszczycie.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1