Na taką karkówkę nie muszę nikogo namawiać, sami się na nią skusicie, bo wychodzi soczysta, krucha i nieco pikantna
Co potrzeba:
- 6 plastrów karkówki,
- 2 duże cebule,
- 1 litr bulionu lub wywaru mięsnego,
- 1 papryczka chili z pestkami,
- 6 listków szałwii,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- Mąka do obtoczenia mięsa,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobne pióra do miski. Karkówkę
myjemy, osączamy z wody, solimy i pieprzymy obficie z każdej strony, obtaczamy
w mące, obsmażamy w dwóch porcjach. Pierwszą porcję smażymy na 6 łyżkach oleju z dwóch stron na rumiano,
przekładamy na talerz, dolewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję,
przekładamy na talerz. Na pozostały po smażeniu olej dajemy cebulę, dodajemy 1/3
płaskiej łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, mieszamy, smażymy na
średnim płomieniu bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliła. Na usmażoną
cebulę przekładamy z powrotem usmażoną karkówkę, zalewamy bulionem lub wywarem
mięsnym, dodajemy pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili wraz z pestkami, szałwię,
liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy pokrywką. Dusimy ok. 1 godzinę na
małym płomieniu do miękkości mięsa.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1