Karkówka wieprzowa pieczona w sosie cebulowym z papryką chili i szałwią


Karkówka wieprzowa pieczona w sosie cebulowym z papryką chili i szałwią

Na taką karkówkę nie muszę nikogo namawiać, sami się na nią skusicie, bo wychodzi soczysta, krucha i nieco pikantna

Co potrzeba:
  • 6 plastrów karkówki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 litr bulionu lub wywaru mięsnego,
  • 1 papryczka chili z pestkami,
  • 6 listków szałwii,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • Mąka do obtoczenia mięsa,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobne pióra do miski. Karkówkę myjemy, osączamy z wody, solimy i pieprzymy obficie z każdej strony, obtaczamy w mące, obsmażamy w dwóch porcjach. Pierwszą porcję smażymy na 6 łyżkach oleju z dwóch stron na rumiano, przekładamy na talerz, dolewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję, przekładamy na talerz. Na pozostały po smażeniu olej dajemy cebulę, dodajemy 1/3 płaskiej łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, mieszamy, smażymy na średnim płomieniu bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliła. Na usmażoną cebulę przekładamy z powrotem usmażoną karkówkę, zalewamy bulionem lub wywarem mięsnym, dodajemy pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili wraz z pestkami, szałwię, liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy pokrywką. Dusimy ok. 1 godzinę na małym płomieniu do miękkości mięsa.

Smacznego :))

karkówka, szałwia, papryka chili, cebula, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1