Na śniadanie, na obiad i na kolację, jemy, kiedy chcemy. Pizzę
możemy uformować w kształcie serca i podać z miłością kochanej osobie. Ciasta
wystarczy na 2-4 blachy w zależności od grubości ciasta i wielkości blach
Co potrzeba:
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 3/4 szklanki ciepłej wody,
- 3/4 kostki drożdży świeżych,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka pełna bazylii,
- 1 łyżka pełna oregano,
- 1 szczypta soli,
- Sos pomidorowy według TEGO przepisu,
- Margaryna lub olej do posmarowania blach
Wykonanie:
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy resztę składników,
dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.
godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 2-4 części w
zależności od wielkości blach, na jakich będziemy piekli.
Blachy smarujemy margaryną lub olejem, rozprowadzamy rękami
ciasto, smarujemy sosem pomidorowym zrobionym według TEGO przepisu. Układamy ulubione
dodatki, ale pamiętajcie, żeby żółty ser był na spodzie, wówczas dodatki się
smażą a ser się nie przypala. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C,
pieczemy na termoobiegu ok. 16-20 minut w zależności od grubości ciasta.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1