Wielbiciele ryżu będą zachwyceni tą potrawą tak, jak ja
Co potrzeba:
- Ryż curry ugotowany według TEGO przepisu,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 5 średnich cebul,
- 1 duża mięsista czerwona papryka,
- 250 g pieczarek,
- 1 brokuł,
- 100 g pędów bambusa,
- 4 pełne łyżki kukurydzy,
- 1 pełna łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- Sól,
- Olej do smażenia
Ryż gotujemy według TEGO przepisu. Brokuła dzielimy na
mniejsze różyczki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, kiedy się zagotuje
wsypujemy płaską łyżeczkę soli, obgotowujemy 3 minuty od momentu zagotowania
się wody, odcedzamy zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 10 minut, aż brokuł
wystygnie. Po tym czasie przelewamy na sitko. Na dużą, wysoką patelnię dajemy 6
łyżek oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki o grubości ok. 2 mm, smażymy
do zeszklenia, dodajemy paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki, smażymy do
zeszklenia się papryki, dodajemy pieczarki obrane i pokrojone w plastry. Całość
smażymy, aż powstały z pieczarek płyn się wysmaży. Dodajemy mięso mielone,
smażymy dość często mieszając, aż mięso się usmaży. W trakcie smażenia dodajemy
1 płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu i pełną łyżeczkę przyprawy chińskiej 5 smaków.
Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy odcedzonego z wody brokuła, 4 łyki
kukurydzy, pędy bambusa, całość dokładnie mieszamy, smażymy 3-5 minut na średnim płomieniu. Do
gotowego mięsa dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, smażymy 1 minutę. W razie
potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Smacznego :))
ryż, pędy bambusa, brokuł, papryka, pieczarki, przyprawa chińska, kukurydza, cebula, wieprzowina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1