Ryż curry z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa

Ryż curry z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa


Wielbiciele ryżu będą zachwyceni tą potrawą tak, jak ja

Co potrzeba:
  • Ryż curry ugotowany według TEGO przepisu,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 5 średnich cebul,
  • 1 duża mięsista czerwona papryka,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 brokuł,
  • 100 g pędów bambusa,
  • 4 pełne łyżki kukurydzy,
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • Sól,
  • Olej do smażenia

 Wykonanie:

Ryż gotujemy według TEGO przepisu. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, kiedy się zagotuje wsypujemy płaską łyżeczkę soli, obgotowujemy 3 minuty od momentu zagotowania się wody, odcedzamy zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 10 minut, aż brokuł wystygnie. Po tym czasie przelewamy na sitko. Na dużą, wysoką patelnię dajemy 6 łyżek oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki o grubości ok. 2 mm, smażymy do zeszklenia, dodajemy paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki, smażymy do zeszklenia się papryki, dodajemy pieczarki obrane i pokrojone w plastry. Całość smażymy, aż powstały z pieczarek płyn się wysmaży. Dodajemy mięso mielone, smażymy dość często mieszając, aż mięso się usmaży. W trakcie smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu i pełną łyżeczkę przyprawy chińskiej 5 smaków. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy odcedzonego z wody brokuła, 4 łyki kukurydzy, pędy bambusa, całość dokładnie mieszamy, smażymy 3-5 minut na średnim płomieniu. Do gotowego mięsa dodajemy ugotowany ryż, mieszamy, smażymy 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Smacznego :))


ryż, pędy bambusa, brokuł, papryka, pieczarki, przyprawa chińska, kukurydza, cebula, wieprzowina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1