Guacamole jest to nic innego, jak pyszna pasta z awokado z różnymi dodatkami.
Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, jednak korzyści, jakie płyną z
jedzenia tego owocu przebijają jego kaloryczność. Zawarty w nim potas reguluje
ciśnienie krwi a kwas oleinowy, obniża poziom cholesterolu.
Zawiera sporo
witaminy E, A i C, czyli przeciwutleniaczy, a także witaminy z grupy B, luteinę
i zeaksantynę oraz inne witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Pochodzi z Meksyku, gdzie wykopaliska potwierdzają, że znane było już ok. 7 tysięcy lat przed naszą erą.
Co potrzeba:
- 1 dojrzałe awokado Hass lub inne,
- 4 średnie ząbki czosnku,
- 1/2 papryki jalapeno czerwonej lub innej ostrej,
- 5 cm ogórka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Awokado przekrajamy na pół, przekręcamy, wyjmujemy pestkę, wyjmujemy
miąższ łyżeczką, przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy
czosnek przepuszczony przez praskę, paprykę pokrojoną drobno wraz z pestkami,
ogórka obranego ze skóry i pokrojonego w bardzo drobną kostkę, sok z cytryny,
dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :))
Nie wyrzucajcie pestki, w ramach ćwiczenia cierpliwości możecie wyhodować sobie sami awokado. Uplećcie koszyczek, włóżcie w niego pestkę, zanurzcie ją w wodzie i cierpliwie czekajcie na efekt. Poniżej zdjęcia z poszczególnych etapów wzrostu. Oczywiście co jakiś czas dolewajcie wody, żeby pestka miała cały czas mokro. Powodzenia :))
Po pół rocznym moczeniu w wodzie pestka pękła
Rosła, rosła Tak wygląda po pół rocznym rośnięciu
Nie wyrzucajcie pestki, w ramach ćwiczenia cierpliwości możecie wyhodować sobie sami awokado. Uplećcie koszyczek, włóżcie w niego pestkę, zanurzcie ją w wodzie i cierpliwie czekajcie na efekt. Poniżej zdjęcia z poszczególnych etapów wzrostu. Oczywiście co jakiś czas dolewajcie wody, żeby pestka miała cały czas mokro. Powodzenia :))
Po pół rocznym moczeniu w wodzie pestka pękła
Rosła, rosła Tak wygląda po pół rocznym rośnięciu
awokado, papryka jalapeno, ogórek, sok z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1