Lubię cebulę w każdej postaci, a dodaną do placka jako farsz mogę polecić z czystym sumieniem. Placek jest prosty w wykonaniu i bardzo
smaczny. Przepis na blachę 20 x 30
Co potrzeba na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
Co potrzeba na farsz:
- 600 g cebuli,
- 50 g masła,
- 3 jajka,
- 200 g słodkiej śmietanki 30 %,
- Sól,
- Pieprz,
- Oregano,
- majeranek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ciasto,
przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie
robimy farsz. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, smażymy na maśle. Pod koniec
smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, 1 płaską
łyżeczkę oregano. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, robimy z niego
kształt blachy, a następnie rozkładamy na blacie. Schłodzone ciasto wykładamy
na rozłożony papier do pieczenia, wałkujemy równomiernie, przekładamy do
blachy. Na wierzch wykładamy farsz z cebuli, posypujemy 3 szczyptami majeranku. Do wysokiego naczynia dajemy jajka, śmietankę, 1/2 płaskiej łyżeczki soli,1/2 płaskiej
łyżeczki pieprzu, miksujemy, wylewamy równomiernie na rozłożony farsz. Wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 45 minut na funkcji góra-dół.
Smacznego :))
cebula, masło, śmietanka 30%,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1