Placek cebulowy


Placek cebulowy
Lubię cebulę w każdej postaci, a dodaną do placka jako farsz mogę polecić z czystym sumieniem. Placek jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Przepis na blachę 20 x 30

Co potrzeba na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,

Co potrzeba na farsz:
  • 600 g cebuli,
  • 50 g masła,
  • 3 jajka,
  • 200 g słodkiej śmietanki 30 %,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oregano,
  • majeranek

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie robimy farsz. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, smażymy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, 1 płaską łyżeczkę oregano. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, robimy z niego kształt blachy, a następnie rozkładamy na blacie. Schłodzone ciasto wykładamy na rozłożony papier do pieczenia, wałkujemy równomiernie, przekładamy do blachy. Na wierzch wykładamy farsz z cebuli, posypujemy 3 szczyptami majeranku. Do wysokiego naczynia dajemy jajka, śmietankę, 1/2 płaskiej łyżeczki soli,1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu, miksujemy, wylewamy równomiernie na rozłożony farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, pieczemy 45 minut na funkcji góra-dół.

Smacznego :))

cebula, masło, śmietanka 30%, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1