Podpłomyk z boczkiem, cebulą i żółtym serem


Podpłomyk z boczkiem, cebulą i żółtym serem
Podpłomyk jest rodzajem cienkiego placka, na którym układamy swoje ulubione dodatki, ale zanim je położymy, smarujemy go kwaśną śmietaną. Jest podobny do pizzy, jednak do jego pieczenia nie potrzebujemy drożdży


Co potrzeba na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 200 ml letniej wody,
  • 1 niepełna łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju

Co potrzeba na nadzienie:
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 większe cebule,
  • 150 g-200 g żółtego sera,
  • 200 g śmietany 18 % gęstej,
  • pieprz

Wykonanie:

Do osobnych miseczek kroimy cebulę w półplasterki, boczek kroimy dość drobno, ser ścieramy na dużych oczkach. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy do momentu, aż będzie sprężyste i bardzo delikatne. Na dużą blachę z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy ciasto, rozprowadzamy ugniatając delikatnie rękami, aż wypełni całą blachę. Ciasto powinno być dość cienkie. Całą powierzchnię smarujemy zamieszaną śmietaną, na niej układamy równomiernie cebulę, posypujemy pieprzem, wykładamy równomiernie boczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, pieczemy 5 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy żółtym serem, pieczemy jeszcze 1-2 minuty, aż ser się roztopi.

Smacznego :))

mąka, cebula, boczek, żółty ser, śmietana 18%, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1