Podpłomyk jest rodzajem cienkiego placka, na którym układamy swoje ulubione dodatki, ale zanim je położymy, smarujemy go kwaśną śmietaną. Jest podobny do pizzy, jednak do jego pieczenia nie potrzebujemy drożdży
Co potrzeba na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 200 ml letniej wody,
- 1 niepełna łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju
Co potrzeba na nadzienie:
- 200 g boczku wędzonego,
- 2 większe cebule,
- 150 g-200 g żółtego sera,
- 200 g śmietany 18 % gęstej,
- pieprz
Wykonanie:
Do osobnych miseczek kroimy cebulę w półplasterki, boczek
kroimy dość drobno, ser ścieramy na dużych oczkach. Do miski dajemy wszystkie
składniki na ciasto, zagniatamy do momentu, aż będzie sprężyste i bardzo
delikatne. Na dużą blachę z piekarnika dajemy papier do pieczenia, przekładamy
ciasto, rozprowadzamy ugniatając delikatnie rękami, aż wypełni całą blachę. Ciasto powinno
być dość cienkie. Całą powierzchnię smarujemy zamieszaną śmietaną, na niej układamy
równomiernie cebulę, posypujemy pieprzem, wykładamy
równomiernie boczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, pieczemy 5
minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy żółtym serem,
pieczemy jeszcze 1-2 minuty, aż ser się roztopi.
Smacznego :))
mąka, cebula, boczek, żółty ser, śmietana 18%,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1