Czy wiedzieliście, że awokado może zastąpić tłuszcz przy
pieczeniu ciasta? Ja postanowiłam zrobić eksperyment, bo przecież awokado
zawiera w sobie tłuszczu bardzo dużo, a przy tym jest on dobroczynny dla
zdrowia. Właśnie zaczął się sezon na rabarbar, więc postanowiłam połączyć go razem z awokado i tak powstało to bardzo
smaczne i puszyste ciasto. Sami musicie je również wypróbować. Przepis jest na
blachę 28 cm x 36 cm.
Co potrzeba:
- 600 g rabarbaru najlepiej czerwonego,
- 1 dojrzałe awokado (ok 200 g)
- 260 g mąki pszennej tortowej typ 450 (1 i 1/2 szklanki),
- 370 g cukru (1 i 1/2 szklanki)
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ok. 1 cm jeśli
są grubsze łodygi, te cieńsze kroimy w plastry 2 cm. Miąższ awokado dokładnie rozgniatamy
w miseczce widelcem, kropimy sokiem z limonki, przykrywamy talerzykiem.
Do miski dajemy jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, ucieramy mikserem na
puszystą masę, aż cukier się rozetrze. Masa powinna być dość gęsta i nieco
spieniona, dodajemy roztarte awokado, miksujemy do połączenia się składników.
Masa zrobi się bardziej lejąca. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy
dokładnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlewamy połowę masy, na
niej układamy równomiernie rabarbar, wylewamy drugą część masy po trochę, żeby
pokryła cały rabarbar.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka na funkcji góra-dół.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka na funkcji góra-dół.
Smacznego :))
rabarbar, awokado, maka, jajka, ekstrat waniliowy, sok z limonki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1