Mięso z nogi kurczaka w połączeniu z pieczarkami i papryką, zatopione w pysznym sosie śmietanowym, doskonale sprawdza się z makaronem
Co potrzeba:
- 1 kg mięsa z nogi kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- 2 szt. dużej czerwonej mięsistej papryki,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 opakowania śmietany 30% słodkiej (330g każda),
- Sól,
- Pieprz
Wykonanie:
Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w grubsze
plasterki, przekładamy na talerz. Na drugi talerz dajemy paprykę pokrojoną w
mniejsze paski. Mięso z nogi kurczaka myjemy, osączamy z wody, kroimy na
średniej wielkości kawałki, przekładamy na dużą patelnię z rozgrzanym
tłuszczem. Posypujemy 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką pieprzu, obsmażamy
z każdej strony, na delikatnie złoty kolor, pilnując, żeby się nie spiekło. Na
początku mięso będzie puszczało dużo płynu, który będzie parował w trakcie
smażenia. Gotowe mięso przekładamy bez tłuszczu do miski. Na patelnię dajemy
pieczarki, obsmażamy do delikatnego zrumienienia, pod koniec smażenia
posypujemy szczyptą soli. Do obsmażonych pieczarek dajemy paprykę, mieszamy, smażymy
do zeszklenia się papryki. Do Gotowych pieczarek z papryką przekładamy z
powrotem obsmażone mięso, całość dusimy 4-5 minut na małym płomieniu bez
przykrycia, bardzo często mieszamy, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie
wlewamy słodką śmietanę, delikatnie mieszamy, dusimy bez przykrycia 20 minut,
mieszając dość często.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1