Mięso z nogi kurczaka duszone z papryką i pieczarkami w sosie śmietanowym

 

Mięso z nogi kurczaka duszone z papryką i pieczarkami w sosie śmietanowym

Mięso z nogi kurczaka w połączeniu z pieczarkami i papryką, zatopione w pysznym sosie śmietanowym, doskonale sprawdza się z makaronem

Co potrzeba:

  • 1 kg mięsa z nogi kurczaka,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 szt. dużej czerwonej mięsistej papryki,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 opakowania śmietany 30% słodkiej (330g każda),
  • Sól,
  • Pieprz

Wykonanie:

Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, kroimy w grubsze plasterki, przekładamy na talerz. Na drugi talerz dajemy paprykę pokrojoną w mniejsze paski. Mięso z nogi kurczaka myjemy, osączamy z wody, kroimy na średniej wielkości kawałki, przekładamy na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Posypujemy 1 płaską łyżeczką soli i 1 płaską łyżeczką pieprzu, obsmażamy z każdej strony, na delikatnie złoty kolor, pilnując, żeby się nie spiekło. Na początku mięso będzie puszczało dużo płynu, który będzie parował w trakcie smażenia. Gotowe mięso przekładamy bez tłuszczu do miski. Na patelnię dajemy pieczarki, obsmażamy do delikatnego zrumienienia, pod koniec smażenia posypujemy szczyptą soli. Do obsmażonych pieczarek dajemy paprykę, mieszamy, smażymy do zeszklenia się papryki. Do Gotowych pieczarek z papryką przekładamy z powrotem obsmażone mięso, całość dusimy 4-5 minut na małym płomieniu bez przykrycia, bardzo często mieszamy, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie wlewamy słodką śmietanę, delikatnie mieszamy, dusimy bez przykrycia 20 minut, mieszając dość często.

Smacznego :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1