Sos Adżika jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, mięs, potraw z grilla, serów i właściwie z czym tylko Wam posmakuje. Pochodzi z rejonu Kaukazu, używają go gospodynie z Turcji, Armenii, Rosji, no i oczywiście Gruzji. Podstawą tego sosu jest papryka i czosnek, resztę można dodać w zależności od potrzeby smaku. Ja dodałam jabłka. Sos jest mocno czosnkowy i delikatnie pikantny. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 małych słoiczków
Co potrzeba:
- 2 kg papryki czerwonej, mięsistej,
- 1 kg jabłek,
- 6 dużych główek czosnku (ok. 400 g),
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 płaskie łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 4 łyżki octu spirytusowego 10%,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 czubata łyżeczka zielonej czubrycy,
- Koncentrat pomidorowy 190 g
Wykonanie:
Paprykę myjemy, dajemy na blachę, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰ C na termoobiegu. Papryka będzie się robić czarna w niektórych miejscach i jest to zjawisko naturalne.
Po tym czasie blachę z
papryką wyjmujemy z piekarnika, okrywamy szczelnie folią aluminiową, zostawiamy
do przestudzenia. Dzięki temu ściągniemy bardzo łatwo skórkę z papryki. W
czasie, kiedy papryka stygnie, obieramy czosnek, przekładamy do dużej miski,
dodajemy jabłka obrane ze skórki i pozbawione pestek i gniazd nasiennych,
dodajemy paprykę obraną ze skórki i pozbawioną pestek. Wszystko blendujemy,
wykładamy do garnka z teflonem lub inną powierzchnią zapobiegającą przypalaniu.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, olej, cukier, sól, ocet, kolendrę, czubrycę, gotujemy na
mniejszym płomieniu bardzo często mieszając, żeby pasta się nie przypaliła.
Gotujemy ok. 1 godzinę, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Przekładamy do małych słoiczków prawie do
pełna, na wierzch dajemy po jednej łyżeczce oleju, zakręcamy, dajemy do garnka
wyłożonego ściereczką, napełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików, gotujemy 15
minut. Przy odkręcaniu gotowych słoiczków pamiętajcie, że na wierzchu jest
olej, wystarczy przed użyciem zamieszać zawartość.
Smacznego :))
Bardzo ciekawy przepis. Dziekuję :)))
OdpowiedzUsuńMusz~ zrobić, bo ciekawy przepis. Dzięki.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny
Usuń