Sos paprykowo czosnkowy z jabłkami Adżika (Adżyka) do słoików

 

Pasta paprykowo czosnkowa z jabłkami Adżika (Adżyka) do słoików

Sos Adżika jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, mięs, potraw z grilla, serów i właściwie z czym tylko Wam posmakuje. Pochodzi z rejonu Kaukazu, używają go gospodynie z Turcji, Armenii, Rosji, no i oczywiście Gruzji. Podstawą tego sosu jest papryka i czosnek, resztę można dodać w zależności od potrzeby smaku. Ja dodałam jabłka. Sos jest mocno czosnkowy i delikatnie pikantny. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 małych słoiczków

Co potrzeba:

  • 2 kg papryki czerwonej, mięsistej,
  • 1 kg jabłek,
  • 6 dużych główek czosnku (ok. 400 g),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 czubata łyżeczka zielonej czubrycy,
  • Koncentrat pomidorowy 190 g

Wykonanie:

Paprykę myjemy, dajemy na blachę, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰ C na termoobiegu. Papryka będzie się robić czarna w niektórych miejscach i jest to zjawisko naturalne. 

Po tym czasie blachę z papryką wyjmujemy z piekarnika, okrywamy szczelnie folią aluminiową, zostawiamy do przestudzenia. Dzięki temu ściągniemy bardzo łatwo skórkę z papryki. W czasie, kiedy papryka stygnie, obieramy czosnek, przekładamy do dużej miski, dodajemy jabłka obrane ze skórki i pozbawione pestek i gniazd nasiennych, dodajemy paprykę obraną ze skórki i pozbawioną pestek. Wszystko blendujemy, wykładamy do garnka z teflonem lub inną powierzchnią zapobiegającą przypalaniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, olej, cukier, sól, ocet, kolendrę, czubrycę, gotujemy na mniejszym płomieniu bardzo często mieszając, żeby pasta się nie przypaliła. Gotujemy ok. 1 godzinę, do uzyskania bardzo gęstej konsystencji. Przekładamy do małych słoiczków prawie do pełna, na wierzch dajemy po jednej łyżeczce oleju, zakręcamy, dajemy do garnka wyłożonego ściereczką, napełniamy wodą do 2/3 wysokości słoików, gotujemy 15 minut. Przy odkręcaniu gotowych słoiczków pamiętajcie, że na wierzchu jest olej, wystarczy przed użyciem zamieszać zawartość.

Smacznego :))

 papryka czerwona, jabłka, czosnek, koncentrat pomidorowy, kolendra, czubryca zielona, 


3 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1