Tak przyrządzone mięso doskonale smakuje z ryżem, ale będzie również pyszne z ziemniakami lub makaronem
Co potrzeba:
- 500 g mięsa z nogi kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- Śmietanka 30 % słodka 330 g,
- 1 puszka pomidorów,
- 2 opakowania mozzarelli po 125 g każde,
- 3 łyżeczki przyprawy gyros,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 50 g masła,
- Sól,
- Pieprz,
- Ryż ugotowany wg TEGO przepisu,
Wykonanie:
Ryż gotujemy wg. TEGO przepisu. Pieczarki obieramy ze skóry,
kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Mięso z nogi kurczaka płuczemy,
osączamy z wody, kroimy w paski, przekładamy do drugiej miski. Do mięsa dajemy
przyprawę gyros, mieszamy dokładnie, przekładamy na patelnie z rozgrzanym
olejem. Smażymy na złoty kolor uważając, żeby go nie wysuszyć. Zdejmujemy na
talerz bez tłuszczu. Na patelnię po smażeniu mięsa dajemy 50 g masła, dodajemy
pieczarki, obsmażamy je na rumiano na dużym płomieniu, aż płyn odparuje, często
mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajemy 1/2 płaskiej
łyżeczki soli i 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Do usmażonych pieczarek dajemy
pomidory, smażymy 2 minuty, dodajemy pokrojoną drobno mozzarellę, mieszamy,
dodajemy z powrotem usmażone mięso, wlewamy śmietankę. Całość mieszamy, smażymy
7-10 minut. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z
ugotowanym ryżem.
Smacznego :))
kurczak, mozzarella, ryż, pieczarki, mięso z nogi kurczaka, pomidory w puszcze, śmietanka 30%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1