Młoda kapusta duszona z koperkiem

Młoda kapusta duszona z koperkiem


Takiej kapusty nigdy sobie nie odmawiam i z utęsknieniem czekam na kolejny rok, kiedy tylko się pojawi w sprzedaży młodziutka


Co potrzeba:

  • 2 główki młodej kapusty,

  • 3 duże cebule,

  • 2 kiełbasy Podwawelskie lub Toruńskie,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,

  • 4 łyżki pokrojonego koperku,

  • 4 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

Do dużego rondla lub do wysokiej dużej patelni  wlewamy olej i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Dusimy do zeszklenia. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pieprz. Do Uduszonej cebuli dajemy kiełbasę pokrojoną w ćwierćplasterki. Smażymy z cebulą na średnim płomieniu, bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliła. Kiedy kiełbasa jest podsmażona dodajemy kapustę pokrojoną w drobne paski, koperek, dolewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy bez przykrycia na małym płomieniu. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje, a kapusta jest jeszcze twarda, dolejcie jeszcze 1/2 szklanki wody i duście kapustę do odparowania płynu. Powinna być już dobra.

Smacznego :))

młoda kapusta, białą kapusta, cebula, kiełbasa podwawelska, koperek, cebula

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda :) W najbliższym czasie tę kapustkę zrobię na obiad, bo ostatnio właśnie kapusta za mną "chodzi" ;) Z młodymi ziemniaczkami, a nawet tylko z chlebem - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś duszona kapusta była na obiad:)Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Katarzyna Korzeniewska16 maja 2016 09:03

    Trza szybko jeśc bo młoda już za chwilę nie będzie młoda ale ja robię tylko z koperkiem

    OdpowiedzUsuń
  4. ta to a"la taki bigosik

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1