Takiej kapusty nigdy sobie nie odmawiam i z utęsknieniem czekam na kolejny rok, kiedy tylko się pojawi w sprzedaży młodziutka
Co potrzeba:
- 2 główki młodej kapusty,
- 3 duże cebule,
- 2 kiełbasy Podwawelskie lub Toruńskie,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 4 łyżki pokrojonego koperku,
- 4 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Do dużego rondla lub do wysokiej dużej patelni wlewamy olej i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Dusimy do zeszklenia. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pieprz. Do Uduszonej cebuli dajemy kiełbasę pokrojoną w ćwierćplasterki. Smażymy z cebulą na średnim płomieniu, bardzo często mieszając, żeby się nie przypaliła. Kiedy kiełbasa jest podsmażona dodajemy kapustę pokrojoną w drobne paski, koperek, dolewamy 1/2 szklanki wody i całość dusimy bez przykrycia na małym płomieniu. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje, a kapusta jest jeszcze twarda, dolejcie jeszcze 1/2 szklanki wody i duście kapustę do odparowania płynu. Powinna być już dobra.
Smacznego :))
młoda kapusta, białą kapusta, cebula, kiełbasa podwawelska, koperek, cebula
Bardzo smakowicie to wygląda :) W najbliższym czasie tę kapustkę zrobię na obiad, bo ostatnio właśnie kapusta za mną "chodzi" ;) Z młodymi ziemniaczkami, a nawet tylko z chlebem - pycha!
OdpowiedzUsuńU mnie dziś duszona kapusta była na obiad:)Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTrza szybko jeśc bo młoda już za chwilę nie będzie młoda ale ja robię tylko z koperkiem
OdpowiedzUsuńta to a"la taki bigosik
OdpowiedzUsuńDokładnie tak można to nazwać :D
Usuń