Co potrzeba:
- 1 świeży dojrzały ananas,
- 2 łyżki miodu,
- 400 g śmietany 30%
- Skórka cytrynowa w syropie,
- Liść mięty meksykańskiej lub kilka innej odmiany
Wykonanie:
Ananasa smażymy w miodzie według TEGO przepisu. Śmietanę ubijamy na sztywno, ale musicie uważać, żeby nie zaczęło robić się masło. Jeśli macie miętę meksykańską potnijcie 1 duży listek w słupki. Do szklaneczek dajemy kolejno: 1 łyżkę śmietany, warstwę ananasa, którego nakładamy w ten sposób, żeby kawałki szeroką stroną były przytulone do szkła dookoła szklanki, a także, żeby warstwa ananasa leżała na śmietanie. Następnie nakładamy szeroką warstwę śmietany, ananasa, na górę dajemy dużego kleksa ze śmietany i dekorujemy skórką cytrynową i miętą.
Smacznego :))
ananas, miód, skórka cytrynowa, śmietana 30%, mięta
uwielbiam takie lekkie desery, chętnie wypróbuje z ananasem ;)
OdpowiedzUsuń