Szarlotka

Szarlotka


Z poniższego przepisu wychodzi szarlotka z jabłkami na ekstra kruchym cieście. Wymiar blachy 28 x 36 cm
Co potrzeba:
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 250 g zimnej margaryny lub masła,
  • 4 jajka,
  • 1 i 1/2 litrowego słoika prażonych jabłek,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej zrobionej według TEGO  przepisu (opcjonalnie),
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

Zimną margarynę lub masło kroimy na małe kostki, dajemy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy 3 żółtka i 1 całe jajko, mieszamy najpierw łyżką, później zagniatamy ręką. Jeśli macie robota z misą możecie w niej wyrobić całe ciasto. Ja mam robota z końcówką tylko do siekania, ale taka też nadaje się do wyrobienia tego ciasta. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą zawijamy w folię spożywczą i dajemy do schłodzenia do zamrażarki na 2-3 godziny. Pierwszą część ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, ugniatając palcami lub małym wałkiem. Na wierzch dajemy jabłka wymieszane ze skórką pomarańczową, posypujemy cynamonem. Do miski ścieramy drugą część ciasta, posypujemy nim jabłka. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 60-70 minut na funkcji pieczenia góra-dół. Ciasto powinno być upieczone na złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego :))

jabłka, dżem z jabłek, skórka pomarańczowa

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1