Chleb na zakwasie żytnim. Z przepisu wychodzi pyszny chleb, który po wyjęciu z piekarnika ma chrupiącą, ciemną skórkę, a świeżość trzyma kilka dni.
Co potrzeba:
- 500 g mąki pszennej typ 650,
- 3/4 szklanki zakwasu, może być z lodówki,
- 2 łyżeczki soli nie czubate,
- 200 ml ciepłej wody
Wykonanie:
W misce za pomocą drewnianej łyżki mieszamy zakwas z ciepłą wodą i 3 łyżkami mąki, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodajemy resztę mąki i sól, mieszamy najpierw za pomocą łyżki, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto będzie się trochę lepiło do ręki, ale nie podsypujcie mąką. Na tym etapie może takie być. Zostawiamy je na 15 minut w przykrytej misce w ciepłym miejscu. Po tym czasie smarujemy ręce olejem i wyrabiamy ciasto przez chwilę, aż nie zacznie się znów lepić. Smarujemy wówczas miskę olejem i zostawiamy w niej ciasto na 2 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie sypiemy garść mąki na blat, wyciągamy ciasto z miski i zaczynamy wyrabiać dwoma rękami. Ręce moczymy w mące i podsypujemy tyle razy mąkę na blat ile będzie potrzeba. Ciasto rozpłaszczamy, a następnie składamy w kostkę uciskając dotąd, aż znów się nie rozpłaszczy. Robimy tak kilka razy. W ten sposób pozbawiamy ciasto pęcherzy powietrza. Jeśli tego nie zrobicie, chleb będzie miał wielkie dziury po upieczeniu. Ciasto powinno być delikatne i nie powinno się przylepiać do rąk. Przygotowujemy formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę ten chleb w formie do pieczenia keksu. Przenosimy ciasto do formy, wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 godzin. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy górę ciasta mlekiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240°C na funkcji góra – dół i pieczemy 30 minut, następnie zmieniamy temperaturę na 200°C przestawiamy na funkcję pieczenia – dół i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i z blachy, zostawiamy na desce do wystudzenia.
Smacznego :))
na zakwasie,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1